Pozitivni trendovi u oblasti konkurentnosti i rasta srpske privrede

Beograd, 17. novembar  – USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja (BEP) predstavio je danas rezultate šeste godišnje Ankete 1000 preduzeća. Nalazi ankete, koji odražavaju stavove 1000 privrednih subjekata u Srbiji o stanju poslovnog okruženja u zemlji, ukazuju na to da su nedavne reforme pojednostavile poslovanje.

“Ovogodišnji rezultati pokazuju da je privreda najbolje ocenila pozitivne promene u inspekcijskom nadzoru i postupanju inspektora.  Rezultati ankete ove godine reflektuju i Vladinu uspešnu reformu sistema izdavanja građevinskih dozvola. Ova reforma je prepoznata kao jedna od najvažnijih u Srbiji u poslednjih nekoliko godina’’ – izjavio je Kajl Skat, ambasador SAD.

Ove godine 81 odsto privrednika smatra da su inspektori dobro obučeni, a 75 odsto ispitanika kaže da su propisi o inspekcijskom nadzoru lako dostupni i jasni u poređenju sa zabeleženih 37 i 28 odsto 2011. godine.  Anketa 1000 preduzeća pokazuje da ove godine 40 odsto privrednika smatra da su administrativni troškovi vezani za građevinske dozvole umereni, u poređenju sa 13 odsto u 2013. godini. Srbija je po lakoći dobijanja dozvola za gradnju napredovala sa 139. mesta na 36. mesto na ’Duing biznis listi’ Svetske banke.

Privrednici smatraju da i dalje ima mnogo prostora za unapređenja. Većina ispitanika izjavila je da se i dalje suočavaju sa problemima poput parafiskalnih nameta, administrativnih procedura i neadekvatnog pristupa izvorima finansiranja.

“Pristup izvorima finansiranja i dalje ostaje veliki problem. Nalazi Ankete pokazuju zabrinjavajućih 68 odsto privrednika koji se uopšte ne zadužuju. Ovo je velika prepreka za ekonomski razvoj Srbije, jer mikro, mala i srednja preduzeća čine gotovo 99 odsto privrede i kreiraju 70 odsto radnih mesta.” – zaključio je ambasador Skat.

USAID BEP je Anketu 1000 preduzeća sproveo u saradnji sa  Ipsos Stratedžik marketingom, a uz podršku Privredne komore Srbije.

Dokumenta:
Anketa 1000 preduzeća - rezime
Anketa 1000 preduzeća - prezentacija

 

 

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija