Reforma građevinskih dozvola vinula Srbiju u svetski vrh

Beograd, 26. oktobar 2016. – Elektronske građevinske dozvole najzaslužnije su što je Srbija prvi put ušla među 50 najuspešnijih zemalja na novoj Doing Business listi Svetske banke, ocenjeno je na konferenciji „Doing Business 2017 - Jačanje konkurentnosti Srbije“, koju su organizovali USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, ambasada Velike Britanije, i NALED.

Uvođenje e-dozvola skratilo je proceduru za 100 dana. U odnosu na prethodni izveštaj, naša zemlja je u dobijanju dozvola za gradnju napredovala 103 mesta, a za samo dve godine preskočila je čak 150 država i sa 186. pozicije gde je bila u društvu Libije, Sirije i Eritreje stigla na 36. mesto, uz rame sa SAD, Finskom i Irskom, a ispred Austrije, Italije, Holandije i Švajcarske.

USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja, NALED i Ministarstvo građevinarstva radili su na reformi građevinskih dozvola još od 2012. godine – od rada na novom Zakonu o planiranju i izgradnji usvojenog u decembru 2014 koji je znatno pojednostavio postupak izdavanja dozvola i uveo obavezu prelaska na e-dozvole, do treninga lokalnih samouprava kako bi se obezbedila dosledna primena zakona. 

Uz podršku vlada Nemačke i Švajcarske razvili smo softver za e-dozvole  preko kojeg je u prvih osam meseci ove godine podneto 35.000 zahteva, od čega je 90% rešeno. Ovo je jedna od najvećih reformi u protekloj deceniji i čestitamo Ministarstvu građevinarstva koje je napravilo revoluciju u oblasti dozvola i otkočilo investicije i gradnju u Srbiji  – izjavila je potpredsednica UO NALED-a Stanka Pejanović. 

Osim građevinskih dozvola, veliki napredak je ostvaren u kategorijama pokretanja biznisa (pomak za 65. na 47. mesto) i registrovanja imovine (skok sa 73. na 56. poziciju) gde je broj dana za osnivanje firme i upis svojine u katastar gotovo prepolovljen, što je doprinelo da Srbija u ukupnom plasmanu skoči na 47. mesto po lakoći poslovanja među 190 zemalja.

Značajni pomaci ostvareni su i u kategorijama plaćanja poreza (sa 143. na 78. mesto), dobijanja kredita, zaštite manjinskih akcionara, sprovođenja ugovora i rešavanja stečaja, kako zbog reformi tako i zbog promene metodologije izrade DB liste.

Na skupu je predstavljen Akcioni plan za unapređenje pozicije Srbije na DB listi za 2018. koji obuhvata uvođenje elektronskih sistema u više oblasti koji će značajno unaprediti rang Srbije na sledećoj listi Svetske banke.

Dokumenta: DOING BUSINESS 2017 – OSVRT NA REZULTATE SRBIJE - I priprema za Doing Business 2018

 

 

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija