Reforma sistema građevinskih dozvola podstiče rast BDP-a u Srbiji

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije porastao je u prvom kvartalu 2016. za realnih 3,5 odsto na međugodišnjem nivou, prema saopštenju Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Građevinarstvo je značajno doprinelo ovom rastu, zabeleživši u prvom kvartalu međugodišnji rast bruto dodate vrednosti od 15 odsto. 2015. Ključni pokretač izuzetnog rasta građevinske industrije bila je reforma sistema izdavanja građevinskih dozvola, gde je USAID BEP glavni pružalac podrške Vladi Srbije. Ključni aspekti ove reforme jesu izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, izrađene uz tehničku podršku USAID BEP, objedinjena procedura i elektronsko izdavanje građevinskih dozvola. Reforma ovog sistema značajno je pojednostavila dobijanje građevinskih dozvola.

Efikasnost je dodatno unapređena sistemom za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola formiranog uz podršku USAID BEP, GIZ i NALED i puštenog u rad u januaru 2016. U prvom kvartalu 2016. tako je izdato 1.375 dozvola, 13 odsto više nego u prvom kvartalu 2015.

U okviru podrške sprovođenju Zakona o planiranju i izgradnji USAID BEP je nedavno predstavio Centralni registar planskih dokumenata, koji predstavlja glavni izvor informacija za sve investitore o urbanističkim uslovima za izgradnju na svojim parcelama i omogućava im da porede urbanističke uslove na različitim lokacijama.

Uz pomoć USAID BEP izrađena su i podzakonska akta kojima se uređuju objedinjena procedura za izdavanje građevinskih dozvola i idejni projekti; usklađeni su propisi vezani za izdavanje građevinskih dozvola; organizovana je obuka za državne službenike i privrednike; i obezbeđena je podrška za razvoj softvera za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

 

 

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija