USAID Projekat za bolje uslove poslovanja objavio rezultate svoje pete godišnje Ankete 1000 preduzeća u Srbiji

Beograd (25. novembar 2015) – USAID Projekat za bolje uslove poslovanja (BEP) predstavio je danas rezultate svoje pete godišnje Ankete 1000 preduzeća. Nalazi ankete, koji odražavaju stavove 1000 privrednih subjekata u Srbiji o stanju poslovnog okruženja u zemlji, ukazuju na to da su nedavne reforme pojednostavile poslovanje.

„Prema nalazima ankete, privrednici u Srbiji osećaju poboljšanja u brojnim oblastima u kojima je država reformisala regulatorni okvir“, izjavio je ambasador SAD Majkl D. Kirbi. „Reforme na poljima poput izdavanja građevinskih dozvola i inspekcijskog nadzora u privredi doprinele su tome da 55 odsto ispitanih privrednika smatra da se teret zakona i propisa smanjio u toku poslednjih 12 meseci. To predstavlja poboljšanje u odnosu na 18 odsto koliko je isto mišljenje delilo pre samo godinu dana“.

Rezultati ankete pokazuju i da je došlo do poboljšanja kada je reč o korupciji. Godine 2015, svega 12 odsto ispitanika navelo je da korupcija ima značajan negativan uticaj na njihovo poslovanje, a 2011. je preko 41 odsto privrednika korupciju apostrofiralo kao bitan negativan činilac.

Privrednici smatraju da i dalje ima mnogo prostora za unapređenja. Većina ispitanika izjavila je da se i dalje suočavaju sa problemima poput parafiskalnih nameta, administrativnih procedura i neadekvatnog pristupa izvorima finansiranja.

„Ova anketa nam pomaže da shvatimo koje politike, zakoni, procedure i institucije pomažu – ili odmažu – srpskim privrednicima da budu konkurentni na sve globalizovanijem tržištu“, rekao je ambasador Kirbi. Vlada SAD će nastaviti da sarađuje sa Vladom Srbije, privrednicima i drugim partnerima na sprovođenju hitnih, neophodnih reformi koje će omogućiti snažan privredni rast i integraciju u evropsko tržište i svetsku ekonomiju“.

USAID BEP je Anketu 1000 preduzeća sproveo u saradnji sa  Ipsos Stratedžik marketingom uz podršku Privredne komore Srbije. Integralni nalazi ankete mogu se preuzeti sa internet stranice >>>

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija