Reforma građevinskih dozvola za konkurentniji region

Beograd, 7. oktobar 2015. – Novi sistem za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji višestruko će ubrzati vreme potrebno za dobijanje dozvole, skratiti proceduru za gotovo 40%, smanjiti troškove i do 5 miliona dinara za određene delatnosti i uvesti transparentnost i odgovornost u rad lokalne i republičke administracije. Sve to će olakšati investiranje i unaprediti konkurentost naše zemlje, ocenjeno je na međunarodnom forumu „Reforma građevinskih dozvola za konkurentniji region“, koji su organizovali Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, NALED, GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga koji finansiraju vlade Nemačke i Švajcarske i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja.

eforma sistema građevinskih dozvola prioritet je svih zemalja regiona kako bi otklonile jednu od najvećih prepreka privlačenju investicija i popravile poziciju na globalnim listama poput Doing Business izveštaja Svetske banke gde je većina država jugoistočne Evrope u donjoj polovini lestvice u kategoriji dobijanja odobrenja za gradnju.

Na konferenciji koja je okupila resorne ministre za oblast građevinarstva i prostornog planiranja Albanije, Federacije Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Republike Srpske, Slovenije i Srbije predstavljene su reforme u oblasti izdavanja građevinskih dozvola.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović rekla je da su privrednici godinama čekali da se donese efikasan Zakon o planiranju i izgradnji, kao jedan od ključnih zakona za kvalitet poslovnog okruženja. “Sada kad je zakon u potpunosti zaživeo i građevinske dozvole se izdaju za najviše 28 dana, pripremamo se za sledeći korak. Od 1. januara 2016. godine uvodimo sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, koji će povećati efikasnost javne uprave, olakšati proces investiranja i doprineti eliminisanju korupcije“, poručila je Mihajlović.

Visokim zvanicama predstavljena je radna verzija softvera za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, koji će investitorima u Srbiji biti na raspolaganju od  januara 2016. Ministri iz regiona i predstavnici međunarodnih donatorskih institucija, podelili su svoja iskustva i pohvalili napore koje Vlada Republike Srbije ulaže u  pojednostavljivanje procesa izdavanja građevinskih dozvola. Ocenjeno je da su sveobuhvatna reforma ove oblasti i zajednički nastup najbolji put da region jugoistočne Evrope privuče velika ulaganja.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Majkl Kirbi, čestitao je Vladi Republike Srbije na reformama u oblasti građevinarstva i naglasio da tek predstoji težak deo implementacije, u kojem će institucije morati da promene način na koji su se do sada bavile građevinskim dozvolama.

- Transparentno i odgovorno postupanje administracije i države je cilj ove reforme i očekujemo da će se uvođenjem elektronske građevinske dozvole unaprediti konkurentnost javnog i privatnog sektora i smanjiti prostor za korupciju. NALED je ponosan na učešće u projektu koji će značajno unaprediti atraktivnost naše zemlje na globalnoj investicionoj mapi i činjenicu da smo obezbedili podršku vlada Nemačke i Švajcarske u iznosu od 400.000 evra za izradu softvera koji će pripasti Republici Srbiji – izjavio je predsednik UO NALED-a Vladan Atanasijević.

Administrativni postupci u vezi sa ostvarivanjem prava na izgradnju su jedan od najvećih izazova za investitore u ovom delu Evrope, a oblast građevinskih dozvola je predmet značajnih reformi koje se sprovode u zemljama regiona. Srbija se uključila u te procese reformom pravnog okvira,  izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji u decembru 2014. Trend je nastavljen izmenom sektorskih zakona i niza podzakonskih akata. Rezultat ovih aktivnosti biće prelazak na elektronsko izdavanje građevinskih dozvola od 1. januara 2016.

 

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija