Izmene Zakona o radu kvalitetan pomak

USAID Projekat za bolje uslove poslovanja pozdravlja napore i odlučnost Vlade Republike Srbije da usvajanjem izmena Zakona o radu učini značajan korak ka unapređenju uslova poslovanja i ozbiljno se uhvati u koštac sa zabrinjavajućim problemom nezaposlenosti koja u našoj zemlji premašuje 22 odsto.  Ovaj reformski poduhvat izvesno predstavlja pozitivan signal privrednicima da Srbija postaje bolje poslovno okruženje i atraktivnija destinacija za ulaganje, što vodi stvaranju novih radnih mesta i zapošljavanju. Svakako, atraktivnost Srbije će umnogome zavisiti od dosledne primene svih pozitivno pravnih propisa u koje spada i Zakon o radu. 

Inače, naša zemlja ima najrigidnije radno zakonodavstvo u poređenju sa zemljama regiona (poput Makedonije, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore), što je još uvek čini manje konkurentnom u izveštajima relevantnih svetskih institucija.  Globalni indeks konkurentnosti 2013-2014 svetskog ekonomskog foruma, Srbiju prema efikasnosti tržišta rada rangira na 119. mesto od 148 posmatranih zemalja. U prethodnom izveštaju Srbija je bila na 100. mestu što samo potvrđuje koliko nas je zemalja u međuvremenu preteklo.

Zakon o radu za većinu investitora jedan je od prvih zakona koje analiziraju i uzimaju u obzir prilikom izbora potencijalne investicione destinacije. Predložene izmene Zakona o radu Srbiju neće dovesti ni blizu vrha liste konkurentnosti u pogledu radnog zakonodavstva u regionu, ali će svakako pomoći da se pomerimo sa njenog dna. 

U predlogu zakona koji je Vlada usvojila postoji još prostora za bitna unapređenja ukoliko je namera da Srbija, kao potencijalna članica Evropske unije, ima radno podsticajno okruženje.  Zakon o radu, kao i ostale propise koji regulišu rad i zapošljavanje, očekuje dalje usklađivanje sa propisima Evropske unije i konvencijama Međunarodne organizacije rada. To je neminovan proces koji zahteva vreme i posvećenost svih socijalnih partnera, a USAID Projekat za bolje uslove poslovanja je spreman da pruži pomoć u svim aktivnostima koje vode punoj primeni ovih reformi.

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija