Javna rasprava o Zakonu o robnim berzama

Tokom druge polovine 2013, USAID BEP i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija sarađivali su na izradi konačne verzije Zakona o robnim berzama i postizanju potpune transparentnosti postupka izrade ovog nacrta. Ministarstvo je prvu verziju nacrta ovog zakona objavilo 26. jula. U periodu koji je usledio, USAID BEP, Ministarstvo i Produktna berza Novi Sad organizovali su niz fokus-grupa (sa brokerima, investicionim fondovima, bankama, velikim izvoznicima žitarica, vlasnicima skladišta, itd) na kojima je raspravljano o prvom nacrtu i tokom koji su prikupljene dragocene informacije od privrednika sa ciljem unapređenja nacrta.

USAID BEP je zajedno sa dva člana Radne grupe izradio analizu efekata propisa za nacrt Zakona o robnim berzama. Kancelarija za regulatornu reformu i analizu efekata propisa zvanično je pohvalila ovu analizu, nazivajući je izuzetno temeljno pripremljenom, potkrepljenom ozbiljnim numeričkim dokazima, opsežnom i prikazom različitih mogućih rešenja za prepoznate probleme.

Zvanična javna rasprava o nacrtu ovog zakona trajala je od 28. oktobra do 28. novembra 2013. Na dan 12. novembra 2013, USAID BEP i Radna grupa za izradu nacrta Zakona o robnim berzama održali su javnu raspravu sa privrednim društvima okupljenim oko Udruženja finansijskih organizacija Privredne komore Beograda. Prisutni su pozdravili izradu ovog zakona i izrazili očekivanje da će on doprineti procvatu ove privredne grane. Učesnici u javnoj raspravi dodatno su razjasnili odredbe nacrta kako bi onemogućili različita tumačenja kada se zakon usvoji, budući da je uređenje rada robnih berzi važan korak u razvoju finansijskih tržišta i ekonomskog okruženja u celini. Centralni okrugli sto održan je 18. Novembra 2013. u organizaciji Ministarstva i USAID BEP. Učesnici su se saglasili da će razvijene robne berze na najmanju moguću meru svesti probleme koji svake godine nastaju između proizvođača i prehrambene industrije, čime će velikom broju svojih klijenata doneti korist. Svi prisutni složili su se da bi Komisija za hartije od vrednosti i Produktna berza Novi Sad bez odlaganja trebalo da počnu sa izradom podzakonskih akata čime bi se obezbedila pravovremena i dosledna primena ovog zakona.

Pored toga, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede naročito je prepoznalo prednosti donošenja Zakona o robnim berzama te ga je stoga unelo u nacrt Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2014-2024.

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija