Do kraja godine urbanistički planovi Srbije na Internetu

BEOGRAD, 28. februar (Tanjug) - Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) potpisala je danas Memorandum o razumevanju sa Republičkim geodetskim zavodom (RGZ), o formiranju elektronske evidencije urbanističkih planova u Srbiji, koji će biti u funkciji do kraja godine i biti dostupan svim investitorima i građanima putem Interneta.

Memorandum su potpisali direktor USAID Projekta za bolje uslove poslovanja Džo Lauter i direktor RGZ Zoran Krejović. Lauter je u izjavi Tanjugu izrazio nadu da je potpisivanje Memoranduma početak uvođenja elektronske uprave u postupak izdavanja građevinskih dozvola i pojasnio da će donacija USAID-a od 70.000 dolara omogućiti objavljivanje urbanističkih planova na Internetu i njihovu dostupnost ne samo domaćim i stranim investitorima, već i našoj javnosti. "Mislim da je to uvođenje elektronskih standarda u izdavanju građevinskih dozvola", rekao je Lauter i napomenuo da će investitorima novi servis preko Interneta omogućiti uvid da li je na nekoj lokaciji moguća gradnja i šta je predviđeno da se gradi. Doprinos građevinarstva Srbije u stvaranju BDP-a je prošle godine bio ispod četiri odsto, dok je u razvijenim zemljama preko šest odsto, napomenuo je Lauter.

Prema podacima stranih investitora, oni bi više sredstava uložili ukoliko bi imali jasan uvid u urbanističke planove, gde je i šta predviđeno za gradnju, a veoma je važno i što brže izdavanje građevinskih dozvola, rekao je Lauter. Prema njegovim rečima, projekat će biti realizovan do kraja ove godine, tako da će sigurno zaživeti početkom 2015. godine.

Krejović je rekao da je današnje potpisivanje Memoranduma doprinos u donošenju novog Zakona o planiranju i izgradnji i izradi elektronskog registra urbanističkih planova. Lokalne samouprave će obezbediti podatke iz katastra, a RGZ će samo administrirati te podatke, rekao je Krejović i napomenuo da je u Beogradu u pet opština, ažurnost davanja podataka i obezbeđenje dozvola svega dva dana, što je vredan rezultat u svetskim okvirima. Krejović je rekao da elektronski urbanistički katastar nije dovoljan da bi se ubrzala procedura izdavanje dozvola, ali je značajan korak u tom pravcu, objasnio je Krejović.

Sistem će omogućiti uvid u to koje opštine i gradovi nisu ispunili svoje zakonske obaveze u pogledu donošenja urbanističkih planova, kazao je Krejović.

 

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija