Novi zakon o robnim berzama

Beograd -- Novi zakon o robnim berzama trebalo bi u Srbiju da uvede savremene tržišne mehanizme, smanji rizike i omogući efikasno poslovno planiranje i razvoj.

Usvajanje tog zakona očekuje se u prvom kvartalu 2014. godine, a njegova primena bi mogla da počne godinu dana kasnije - prvom kvartalu 2015, izjavili su u Beogradu stručnjaci angažovani na izradi tog dokumenta.

Od razvijanja robne berze naročitu korist će imati poljoprivredni proizvođači čiji je profit izložen riziku promene cena, jer će mesecima unapred moći da raspolažu adekvatnim podacima i procenama. 

Predsednik Radne grupe za izradu predloga nacrta zakona Milko Štimac podsetio je da je Produktna berza u Novom Sadu osnovana 1958. i uspostavila je sve potrebne funkcije i organizovano tržište poljoprivrednim proizvodima ali, kako je primetio, "sticajem čudnih okolnosti", još nemamo zakon koji bi podržao rad takve institucije. 

Ministarstvo trgovine je pre godinu dana formiralo radnu grupu za izradu predloga tog zakona, čija je konačna verzija završena, naveo je Štimac, dodajući da se njime između ostalog, omogućava i kreiranje terminskog trgovanja pored postojećeg spot trgovanja. 

On je napomenuo da je čitav projekat podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). 

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin ukazao je da je ta institucija preuzela odgovornost za implementaciju novog zakona o robnim berzama, što je potkrepljeno njenim veoma prepoznatljivim i očiglednim referencama. 

"Mi postojimo 55 godina, i preko Produktne berze u tom periodu je prometovano više od 17 miliona tona robe", istakao je Galetin, napomenuvši da je preteča te institucije osnovana još 1921. godine. 

On je ocenio da postojeći zakon ne daje potpuni institucionalni prostor za osnivanje moderne robne berze, bilo da je reč o spot ili terminskoj. 

"Produktna berza danas funkcioniše kao spot berza, imamo model koji je prepoznat kao model berzanskog trgovanja, ali nemamo zakonski okvir koji pre svega omogućava sigurnost u trgovanju", kazao je Galetin. 

Grubo rečeno, "nemamo finansijsku batinu" koja može da natera sve učesnike na tržištu da ono bude do kraja bude pouzdano, sigurno i lišeno eventualnih prevarnih radnji, istakao je Galetin, dodajući da bi ovaj zakon to trebalo da uradi, uvođenjem sistemskih rešenja i strogih pravila.

www.b92.net

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija