POSLOVNA ANKETA USAID POKAZUJE NEZNATNO POBOLJŠANO POSLOVNO OKRUŽENJE OPTEREĆENO ADMINISTRACIJOM I KAMATAMA

Beograd (13. novembar) – Prema nalazima treće godišnje ankete koju je USAID sproveo među 1.000 preduzeća u Srbiji, njihovi rukovodioci smatraju da se poslovno okruženje u Srbiji neznatno poboljšalo tokom 2013. godine, iako dugotrajne i skupe regulatorne procedure i dalje škode konkurentnosti njihovih preduzeća.

Predstavljajući izveštaj sa nalazima ove ankete, ambasador Majkl D. Kirbi naglasio je i pozitivne pomake: skoro polovina ispitanika – 46 odsto – navodi da im korupcija 2013. godine nije uticala na poslovanje, u poređenju sa samo 26 odsto koji su isto mišljenje imali prošle godine.

Ambasador Kirbi je takođe izrazio zadovoljstvo unapređenjem inspekcijskog nazora i rasterećenjem privrede koje je ono donelo. Ispitanici navode da je količina vremena koje rukovodioci preduzeća moraju da posvete saradnji sa inspektorima smanjena na 22 sata u 2013. sa čak 70 sati godine 2011, kao i da kazne nastavljaju da se smanjuju: prosečan iznos naplaćen u 2013. pao je na 1.154 evra, u odnosu na prosek od 2.128 evra iz 2011.

Anketa koju je sproveo USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja omogućava privrednicima da procene uticaj propisa, ekonomskih politika i pristupa izvorima finansiranja na konkurentnost i mogućnosti za razvoj njihovih preduzeća. Mnogi navode da se suočavaju sa istim problemima kao i prethodnih godina – inflacijom, porezima na zarade i dodatu vrednost i deviznim kursom.

Privrednici se žale da im neadekvatan pristup izvorima finansiranja ograničava mogućnosti za razvoj: 90 odsto ispitanika navodi da visoke kamatne stope i naknade banaka sputavaju razvoj; isto mišljenje o sredstvima obezbeđenja za kredite ima 76 odsto; dok 72 odsto smatra da krediti indeksirani u stranoj valuti škode pristupu izvorima finansiranja. Ispitanici takođe navode da su ove godine njihova preduzeća na regulatorna pitanja odvajala jednako mnogo vremena kao i prošle.

Kada je reč o izgledima za budućnost, privrednici u Srbiji izražavaju oprez u pogledu naredne godine: 31 odsto navodi da su optimisti, dok 60 odsto ima neutralan stav o mogućem povećanju prihoda, zapošljavanju novih radnika ili uvođenju novih proizvoda i usluga. Stanje je slično kao i prošle godine, ali daleko negativnije u odnosu na 2011, kada je 45 odsto ispitanika izrazilo optimizam.

Anketa je otkrila da tek sedam odsto preduzeća u Srbiji izvozi svoje proizvode, što negativno utiče na privredni razvoj. Većina uglavnom posluje samo na domaćim tržištima, te tako 70 odsto svoju robu i usluge plasira samo u okviru granica svoje opštine.

Anketa 1000 preduzeća - Rezime studije
Anketa 1000 preduzeća - Prezentacija

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija