Bolji pristup izvorima finansiranja ključan je za otvaranje novih radnih mesta i privredni rast

USAID predlaže kako da se poboljša pristup izvorima finansiranja malim i srednjim preduzeća


Beograd, 30. novembar 2012 – Poboljšanje pristupa izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća (MSP) moguće je uz pouzdaniji izvršni postupak, šire mogućnosti finansiranja i intenzivniju saradnju između firmi, finansijskih institucija i Vlade Republike Srbije. Ove i mnoge druge preporuke su izložene u Knjizi preporuka koju je USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja  predstavio Vladi.

Knjiga preporuka, koja se zasniva na jednogodišnjoj analizi  uslova finansiranja sprovedenoj širom zemlje, „za cilj ima obezbeđivanje finansijskih sredstava , ne samo za potrebe likvidnosti, već i za investicijeMSP, koja su temelj budućeg razvoja domaće privrede, najznačajniji izvor novih radnih mesta i faktor smanjenja siromaštva’’, izjavio je Majkl Kirbi, ambasador SAD u Srbiji.

Neadekvatan pristup izvorima finansiranja je hronični problem koji utiče na najveći broj MSP u Srbiji. Šest od deset MSP kaže da ne uzima zajmove iz formalnih izvora, a procenat firmi koje imaju problema sa dobijanjem zajmova je duplo veći od proseka u srednje razvijenim zemljama širom sveta. U najnovijem izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je na nezavidnom 105. mestu od ukupno 144 zemlje kada je reč o pristupu izvorima finansiranja.

Neadekvatan pristup izvorima finansiranja i njegov uticaj na rast MSP može da ima ozbiljne posledice po ekonomski oporavak i razvoj. Dok se većina zemalja EU fokusira na ulogu koju MSP mogu da imaju u pokretanju ekonomskog oporavka, nedostatak formalnih izvora finansiranja čini srpske MSP zavisnim od ekonomskog oporavka. Izvori finansiranja su najslabiji u ključnim sektorima, kao što su poljoprivreda, proizvodnja i građevinarstvo, gde su nova radna mesta najpotrebnija u ovom trenutku.

Bolji pristup izvorima finansiranja MSP po razumnoj ceni i pod uslovima koji odgovaraju njihovim poslovnim potrebama od ključnog je značaja. Državna podrška i finansijske podsticajne mere mogu da budu od pomoći, ali samo tržišna rešenja mogu da mobilišu dovoljno izvora finansiranja za potrebe rasta ekonomski produktivnih MSP. ,,S obzirom na to da je obezbeđivanje finansijskih sredstava jedna od najvećih prepreka razvoju MSP u Srbiji i da su MSP pokretač ekonomskog rasta u skoro svim industrijalizovanim zemljama u poslednjih 50 godina, verujemo da Vlada uviđa ekonomske i socijalne prednosti do kojih može doći unapređenjem klime za finansiranje’’, kaže Entoni Sinkler, ekonomski savetnik USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja.


FINANSIRANJE RASTA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA - Knjiga preporuka namenjena Vladi Republike Srbije
FINANSIRANJE RASTA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA - Ključna pitanja i preporuke za Srbiju 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija