Reforma postupka izdavanja građevinskih dozvola dovešće do bržeg završetka projekata, podstaći privredni razvoj i povećati zaposlenost

Unapređenje postupka izdavanja građevinskih dozvola smanjilo bi korupciju, povećalo investicije i podstaklo građevinarstvo, navodi se u nalazima studije pod naslovom „Analiza efikasnosti postupka izdavanja građevinskih dozvola“ koju je objavio USAID BEP. U studiji se predlaže smanjenje ili ukidanje nadležnosti pojedinih od 20 državnih tela koja su trenutno uključena u postupak izdavanja dozvola. Takođe se preporučuje da sa investitorima komuniciraju opštine a ne sva ta pojedinačna državna tela, kao i da ceo postupak izdavanja dozvola postane transparentniji tako što će se zaposleni obučiti za inovativno korišćenje informacionih tehnologija u ovom postupku, a promeniće se i način na koji državni organi izdaju dozvole. Srbija je na 175. mestu od ukupno 183 zemlje po efikasnosti postupka izdavanja građevinskih dozvola, navodi se u izveštaju Doing Business Svetske banke za 2012. godinu. Vlada se obavezala da će sprovesti reformu postupka izdavanja građevinskih dozvola u skladu sa preporukama USAID BEP-a.

„Investitori koji žele da grade u Srbiji suočavaju se sa brojnim teškoćama, među kojima su komplikovane procedure, nepredvidivo trajanje postupka i nesigurnost u pogledu toga da li će im na kraju izgradnja uopšte biti dozvoljena“, rekla je Suzan K. Fric, direktorka Misije USAID-a u Srbiji, dodavši da je USAID unapređenje postupka izdavanja građevinskih dozvola postavio kao prioritet jer su značaj reformi prepoznali i Vlada i privrednici. U studiji se navode preporuke domaćih i stranih stručnjaka za prevazilaženje prepreka za izdavanje građevinskih dozvola i pojednostavljenje tog postupka, kaže koautor studije Đorđe Mančić. „Od polazne ideje sve do realizacije projekata, dali smo preporuke da se pojednostavi izdavanje građevinskih dozvola i skrati vreme potrebno za to“, kazao je Mančić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija