Vlada Srbije opredeljena za poboljšanje konkuretnosti privrede i nastavak reformi

Beograd (1. novembar) – Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić izjavio je danas da nalazi USAID-ove Ankete 1000 preduzeća za 2012. godinu pokazuju da Vlada Srbije pred sobom ima obiman zadatak da stvori bolje okruženje za rast privrede i stvaranje novih radnih mesta. Senić je rekao da će Vlada godišnju anketu iskoristiti za merenje napretka reformi i dodao da Vlada već radi na rešavanju više problema koji su otkriveni u studiji.

„Vlada Srbije je krajem septembra ukinula 138 parafiskalnih nameta prepoznatih u studiji koju je sproveo USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja. Iz toga se vidi da se opterećenje koje trpi privreda može efikasno smanjiti, kao i da je Vlada opredeljena da pomogne srpskoj privredi da unapredi konkurentnost“, rekao je Senić.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da anketa, koju je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj, pokazuje kako SAD i Srbija mogu da sarađuju na jačanju privrede Srbije, naročito kada je reč o olakšavanju regulatornog opterećenja malih i srednjih preduzeća.

„Da bi zadržale – a nadamo se i povećale – svoje učešće na tržištu, firme iz Srbije moraju da postanu konkurentnije“, rekao je ambasador Kirbi. „Da bi to mogle da postignu mora im se omogućiti da posluju u konkurentnom poslovnom okruženju sa manje birokratije, a potrebna su im i veća predvidljivost i transparentnost“, dodao je on.

Rezultati druge godišnje Ankete 1000 preduzeća u Srbiji, koju je sproveo USAID, pokazuju da se privreda suočava sa sličnim problemima kao i pre godinu dana, među kojima su nedostatak kapitala, visoki porezi na zarade, inflacija i složene administrativne procedure i propisi.

Međutim, došlo je i do značajnih poboljšanja. Oko 26 odsto anketiranih preduzeća navodi da se opterećenje zakona i propisa smanjilo tokom poslednjih 12 meseci. Godinu dana ranije samo 17 odsto privrednika smatralo je da se to opterećenje smanjilo. Preduzeća takođe navode da plaćaju niže kazne u inspekcijskom nadzoru i da provode manje vremena u radu sa inspektorima nego prošle godine.

Pa ipak, privrednici su ove godine veći pesimisti. Tek 34 odsto preduzeća obuhvaćenih anketom očekuje da će im se zarada povećati tokom narednih 12 meseci, dok je prošle godine taj broj bio 51 odsto.

Dok je 2011. godine 31 odsto privrednika smatralo da će zaposliti nove radnike, sada to misli tek 19 odsto.

U kojoj meri je okruženje nepovoljno za zapošljavanje pokazuje i podatak da je 82 odsto preduzeća prošle godine moralo da otpusti radnike, uglavnom zbog ograničenog trajanja ugovora na određeno vreme i iznosa poreza i doprinosa na zarade. Oko 55 odsto anketiranih privrednika smatra da u poslednjih godinu dana nisu mogli da zadrže postojeće radnike ili zaposle nove zbog toga što je Zakonom o radu ograničeno trajanje ugovora na određeno vreme.

Anketom su otkriveni i mnogi drugi problemi koji utiču na konkurentnost. Na primer, 47 odsto anketiranih privrednika navodi da im korupcija utiče na poslovanje, dok samo 17 odsto smatra da na njih korupcija nema nikakav uticaj.

Značajno je i to što 63 odsto preduzeća misli da je neadekvatan ili loš pristup izvorima finansiranja negativno uticao na njihovo poslovanje tokom protekle godine.

Anketa USAID-a predstavlja studiju konkurentnosti najvećeg obima u Srbiji. Pošto se sprovodi svake godine, u okviru nje se prikupljaju godišnji uporedivi podaci o poslovnoj klimi u Srbiji.

 

Anketa 1000 preduzeća - Rezime

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija