Srbija napredovala na 86. mesto po lakoći poslovanja

Srbija se u ovogodišnjem izveštaju Svetske banke nalazi na 86. mestu globalne liste koja meri lakoću poslovanja i među deset ekonomija koje su sprovele najveći broj reformi, a na prošlogodišnjoj listi, bila je na 95. mestu, saopštila je danas ta međunarodna finansijska institucija.

Protekle godine Srbija je napravila pomak u tri oblasti koja se mere u izveštaju - rešavanje pitanja nesolventnosti, sprovođenje ugovora, osnivanje preduzeća.
Srbija je ojačala proces rešavanja nesolventnosti tako što je uvela privatne izvršitelje, smanjila početnu cenu za prodaju sredstava, ukinula žalbe, ubrzala proceduru, i uvela elektronski registar sudskih zabrana kako bi omogućila uvid javnosti u sve zabrane koje se tiču upravljanja ili vlasništva nad pokretnom i nepokretnom imovinom.

Sistem privatnih izvršitelja za koji je USAID Projekat za bolje uslove poslovanja pružio tehničku pomoć je takođe omogućio lakše sprovođenje ugovora. Pored toga, Srbija je omogućila lakše osnivanje preduzeća tako što je ukinula obavezu uplate minimalnog kapitala.

U oblasti Osnivanje preduzeća Srbija se na listi Svetske banke nalazi na 42. mestu, po Upisu nepokretnosti na 41. mestu, po Međunarodnoj trgovini na 94. mestu, po dobijanju kredita na 40. mestu, po dobijanju priključka za struju na 76. mestu, po Zaštiti investitora na 82. mestu.

U oblasti Sprovođenje ugovora Srbija je na 103. mestu, kao i u Rešavanju nesolventnosti, po Plaćanju poreza na 149. mestu, a po Dobijanju građevinskih dozvola 179. mestu.

Prema podacima Svetske banke, za dobijanje građevinske dozvole u Srbiji potrebno je 269 dana i 18 procedura.

Ostale ekonomije jugoistočne Evrope zauzimaju sledeća mesta - BJR Makedonija (23), Slovenija (35), Crna Gora (51), Bugarska (66), Rumunija (72), Moldavija (83), Hrvatska (84), Albanija (85), Kosovo (98) i Bosna i Hercegovina (126).

http://www.doingbusiness.org/~/media/GIAWB/Doing%20Business/Documents/Annual-Reports/English/DB13-full-report.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija