Skriveni porezi koštaju srpsku privredu 730 miliona evra

Studija otkrila najmanje 370 parafiskalnih taksi i nameta

BEOGRAD (19. april) – Rezultati studije objavljene danas pokazuju da postoji 370 različitih taksi i nameta koje preduzeća u Srbiji moraju da plate a da pritom zauzvrat dobijaju malo ili ništa. Ovi nameti srpsku privredu koštaju preko 2% bruto domaćeg proizvoda (BDP-a), saopštili su Projekat USAID-a za bolje uslove poslovanja i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Verovatno postoji i više od 370 različitih taksi koje preduzeća moraju da plate, rekao je Džo Lauter, direktor Projekta USAID-a za bolje uslove poslovanja, i pozvao privrednike da prijave namete koji nisu obuhvaćeni ovim popisom.

Došli smo do iznosa od 730 miliona evra različitih nameta u koji su u 2011. godini prošli kroz račun Uprave za trezor, ali se puno drugih naplaćuje mimo Trezora i predstavlja sopstvene prihode posebnih regulatornih agencija i javnih preduzeća“, rekao je Lauter danas u beogradskom Medija centru.

Ovaj popis parafiskalnih opterećenja – skrivenih poreza čije plaćanje ne donosi gotovo nikakvu korist privredi – daleko je od završenog. „Zaključili smo da njihov broj raste te da je praktično nemoguće popisati ih sve“, rekao je Milan Simić, programski koordinator NALED-a.

„Mnogi od ovih nameta su nedosledni. Troškovi polaganja stručnog ispita za zvanje primarijusa koštaju 8.990 dinara, dok su isti troškovi za zvanje turističkog vodiča 18.000 dinara“, naveo je Simić.

Studija Projekta USAID-a za bolje uslove poslovanja i NALED-a donosi niz konkretnih preporuka kako bi se sprečilo uvođenje novih naknada. Navodi se da je veliki broj naknada koje se plaćaju državnim organima za upise, potvrde, uverenja i licence moguće ukinuti. Takođe se navodi da treba razmotriti mogućnost da dosadašnji sopstveni prihodi različitih agencija postanu prihodi budžeta. Autori studije smatraju da legitimne naknade – kao što je naknada za zagađenje životne sredine – treba da ostanu na snazi, ali da je potrebno razmotriti njihovo prevođenje u režim poreza jer bi se tako povećala transparentnost.

 

 

 

 

 

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija