USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, Američka privredna komora u Srbiji, Unija poslodavaca Srbije, Srpska asocijacija menadžera, NALED, Privredna komora Srbije i Kancelarija za regulatornu reformu ujedinjeni u apelu za reformu inspekcijskog sistema

Beograd, 4. april 2012. godine -  USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, Američka privredna komora u Srbiji, Unija poslodavaca Srbije, Srpska asocijacija menadžera,  NALED, Privredna komora Srbije i Kancelarija za regulatornu reformu su na današnjoj konferenciji za štampu predstavili zajedničku inicijativu koja ima za cilj sveobuhvatnu reformu inspekcijskog sistema. Vlada Republike Srbije je u novembru prošle godine oformila radnu grupu za pripremu plana za reformu inspekcija, ali je rok za izradu nacrta sveobuhvatnog plana reforme istekao 31. marta 2012. godine

Predstavnici privrednih udruženja ističu da u Srbiji deluju 32 inspekcije koje su raspoređene u sastavu 12 različitih ministarstava. Prema podacima Kancelarije za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa, troškovi koje privrednici imaju po osnovu inspekcijskih kontrola iznose više od 13 miliona evra godišnje. Boljom koordinacijom nekoliko inspekcijskih službi, ti bi se troškovi smanjili za oko 30%, odnosno privreda bi uštedela oko 4 miliona evra.
Anketa hiljadu privrednika iz svih sektora ekonomije i krajeva Srbije, koju je sproveo USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, ukazuje da se privrednici najviše žale na nemogućnost žalbi na rad inspektora, zatim na sadržaj propisa koji uređuju inspekcijsku kontrolu i nedostatak koordinacije među različitim inspekcijama. Pitanje korupcije je tek na četvrtom mestu, odmah iznad problema sa obučenošću inspektora i mogućnošću privrednika da se adekvatno informišu o svojim obavezama koje su predmet inspekcijskog nadzora.

Ista anketa ukazuje da čak 43% anketiranih privrednika smatra da inspekcijski nadzor na njihovo poslovanje utiče jako negativno dok samo 12% smatra da je uticaj inspekcijskog nadzora na njihovo poslovanje pozitivan. Ista anketa pokazuje da su prosečni rashodi za kazne koje utvrđuju inspekcijski organi privrednim subjektima koji su platili takve kazne veći od 2.100 evra godišnje. Predstavnici udruženja dodaju da menadžment kompanija potroši na inspekcijske kontrole i sa njima povezane postupke skoro 60 radnih sati godišnje odnosno više od 7 radnih dana.

Navedeni podaci govore u prilog neophodnosti da se reforma inspekcijskog sistema hitno sprovede, jer ozbiljno koči razvoj konkurentnosti kompanija koje posluju u Srbiji. Predstavnici poslovnih udruženja su spremni da budu partner Vladi Republike Srbije u rešavanju ovog problema, a u cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta i novih radnih mesta.

 

 

 

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija