USAID Projekat za bolje uslove poslovanja započeo dijalog sa malim i srednjim preduzećima u cilju olakšanja pristupa izvorima finansiranja

Subotica, 21. novembar 2011. godine -  USAID Projekat za bolje uslove poslovanja i Regionalna privredna komora Subotice održali su okrugli sto na temu „Pristup izvorima finansiranja malih i srednjih preduzećа“. Ovaj događaj okupio je privrednike iz Subotice koji su aktivno učestvovali u diskusiji.

S obzirom na činjenicu da je, prema istraživanju Svetskog ekonomskog foruma, pristup izvorima finansiranja jedan od tri najveća problema poslovanja u Srbiji, USAID Projekat za bolje uslove poslovanja  pokrenuo je opsežno istraživanje ključnih, aktuelnih problema u ovoj oblasti.

„Mala i srednja preduzeća predstavljaju najveći potencijal za zapošljavanje i privredni rast u Srbiji, a pri tome su jedna od oblasti privrede koja zahteva najveću pomoć“ – izjavio je Antoni Sinkler (Anthony Sinclair), finansijski savetnik USAID Projekta za bolje uslove poslovanja.  „Dodatno, u većini ekonomija, mala i srednja preduzeća predstavljaju najinovativniji deo privrede.  Preduzetnički duh i potencijal za razvoj ovog regiona su očigledni, ali da bi se privreda zaista razvijala, neophodno je preduzećima omogućiti lakši i raznovrsniji pristup kapitalu.“ – dodao je Sinkler.

USAID Projekat za bolje uslove poslovanja nastoji da svojim radom doprinese poboljšanju pristupa sredstvima finansiranja na više načina: identifikujući najveće prepreke, predlažući promene u zakonima i propisima,  predlažući način na koji postojeći državni projekti finansiranja mogu da postanu još efikasniji i razvijajući i unapređujući dijalog između javnog i privatnog sektora. Ovaj dijalog je naročito važan jer omogućava Vladi Republike Srbije da bolje i jasnije sagleda lokalne probleme malih i srednjih preduzeća u različitim regionima Srbije.

USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, koji sprovodi Cardno Emerging Markets USA, je petogodišnja inicijativa pokrenuta u januaru 2011. godine. Cilj projekta je da pomogne Vladi Republike Srbije da poveća konkurentnost domaće ekonomije i privatnog sektora. Projekat će obezbediti stručnu pomoć, treninge i druge vrste podrške u cilju poboljšanja poslovnog okruženja, održavanja makroekonomske stabilnosti i daljeg razvoja finansijskog tržišta.

 

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija